Interrail nedir?

Trenler

İpuçları

Vize

Maliyet

Gitmeden Önce

Ve...Bizim Interrailimiz

yunanistan

italya ve viyana 

fransa

hollanda belçika almanya 

dönüş

Avrupa Tren Yolları Haritası

Ana Sayfa

 mailleriniz için dyatar25@yahoo.com

atlas@asia.com

 

Bu site  Özlem Özhan ve Deniz Yatar  

tarafından tasarlanmıştır.

TÜM HAKLARI SAKLIDIR.

 

En iyi 1024x768 pikselde izlenebilir.

 

 

 

 

 

Para... Bu gerçekten de çok can sıkıcı bir konu. Hele ki bizim yaşadığımız gibi bir ülkede. Türk lirasının değer kaybı batıya yapılacak gezilerde kesinlikle biz gezginler için çok kötü birşey.  Çünkü sürekli değişen kurlar nedeniyle bu konudaki planlarınız kesinlikle değişip duracaktır. Bu yüzden birikim kesinlikle dolar gibi paralar ile yapılmalı. Zaten yurt dışındayken de maliyetler Türk parası ile kıyaslanarak düşünülmemeli. İnterrail ile gezerken bir sürü para işin içine giriyor. Hepsini çevir çarp böl çok kasıcı bir iş . Neyseki artık Avrupadaki pekçok ülke ortak paraya geçtiler. Böylece döviz bürolarında daha az vakit harcanacak, ne harcandığının hesabı daha kolay yapılabilecek. Neyse biz gelelim interrail ve para ilişkisine...

Interrail ile Avrupayı gezmek diğer şekillerde gezmekten çok daha ekonomik. En başta bilet çok ekonomik. Ve şunu söyleyelim, öyle çok fazla paralara gerek kalmıyor bizce...Tabi bu tamamen sizin ne istediğiniz ile de orantılı birşey. Avrupa'ya giderken amacınız gezmek oradaki kültürleri tanımak, tarihini keşfetmek yeni yerler görmek ise çıkaracağımız hesapla gayet rahat gezebileceksiniz. Ancak lüks diyebileceğimiz, mesela çok  içki,  bar disko tipi eğlence yerleri, interrail harici bineceğiniz fazladan her ulaşım aracı(dönüş uçağı hariç), daha iyi yerlerde konaklama, fazla sayıda konaklama, önüne gelen her müzeye yada girişi ücretli olan yerlere girmek vs.... bu türlü şeyleri yapmayı da istiyorsanız o zaman bizim tavsiyemize ek olarak yanınızda bir hayli para götürmelisiniz.

Öncelikle kendinize günlük harcama limiti koyun. Bunun içinde konaklama ulaşım masrafı olmasın. Bu limiti ortalama tutturmaya çalışın. Bir gün fazla gittiyse ertesi gün daha az harcamaya bakın. Bu dengeyi olabildiğince yemek masraflarıyla kurun.

Biletle başlayalım. Bunun için ayrıntıyı Interrail nedir? bölümümüzden alabilirsiniz. Bu bölümde biletin bize gezide sağladığı tasarruftan bahsedeceğiz. Bilet sadece ikinci sınıf trenlerde(bazı ülkelerde ikinci sınıf tren yok ama bindiğiniz trenlerin ikinci sınıf mevkilerini kullanmalısınız) geçerli bir bilettir. Ancak bu bilete ek olarak ülkeye rotaya ve mesafeye göre değişiklikler gösteren ekstra ücretler ödeyerek her türlü trene de binmeniz mümkündür. Bu  bazı durumlarda zorunlu olarak başvurulacak bir yöntem...Ama  olabildiğince hiçbir ekstra ödemeden binilebilecek trenleri bulmak en mantıklı çözüm. Bu sayede gerçekten inanılmaz tasarruf sağlanıyor.

Yemek konusunda olabildiğince süpermarketlerden alınacak yiyeceklerle öğünlerin geçilmesi  çok ekonomik . Zaten yolculuklar için sürekli yanınızda birşeyler(su,ekmek vs.) bulundurmalısınız. Çünkü trenlerde yemek pahalı. Arada sırada her tarafta göreceğiniz mc donalds türü yerler de daha ucuz denebilecek alternatifler. Bu konu gezerken şekilleniyor.

            Müzeler genellikle pahalı sayılır. Ancak gerçektende olmazsa olmaz türü müzeler var. Mesela Paris teki Louvre Müzesi. Giriş Ağustos 2001 fiyatı öğleden sonra 15.30 a kadar 46 Fransız frangı idi. Bu fazla gibi görünsede değiyor. İşte bunu verebilmek için her tarafta görebileceğiniz her müzeye girmeyin.  

            Hostellere gelince...Gezide sürekli yer değiştirmek zorunda olcağınız için çok fazla hostelde kalmıyorsunuz. Ancak 3-4 günde bir kalmak dinlenmeniz açısından önemli. Nekadar kalacağınıza siz karar verin. Ama kesinlikle 10 u geçmeyin. Maliyeti çok artırır, ayrıca ilerleyemezsiniz.

            Hostel ücretleri değişkenlik göstersede kişi başı yaklaşık 8-15 dolar arasında gidip geliyor. Nerde olduğuna va şartlarına göre farklılık gösterir.Örneğin Venedik te bu fiyatlar çok zor bulursunuz. Orada kalınacaksa biraz keseyi açmak gerekecek. Ama bazı yerlerde de çok daha düşük fiyatlarla kalabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz aşağı yukarı nerelerde kalacağınıza karar verin ve yolda bir gün önceden arayın. Hep büyük kentlerde kalmayı seçmeyin. Arada bir küçük ama şirin mekanların ucuz konaklamalarından faydalanın.

Bizim Harcama planımıza gelince....

            Biz toplam iki kişi için yaklaşık 1200 dolar ile yola çıktık. Ancak bunun içinde interrail biletlerinin yaklaşık 550 dolarlık tutarı yok tabii... Kendimize yine iki kişi için 25 dolarlık günlük harcama limiti belirledik. Konaklama  hariç tüm giderler bu limitin içindeydi.  tüm gezi boyunca ortalama iki kişi için 20 dolardan 10 kez hostelde kalmak amacıyla 200 dolar konaklama masrafı ayırdık. Ancak konaklama için düşündüğümüzden daha az harcadık. Daha fazla konaklama hem  maliyeti artıracak hem de yol almanızı engelleyecektir.Özellikle konaklamayı gece yolculuklarıyla trenlerde yapmak en uygun seçenek!

Dönüşte kişi başı 100 dolara uçak bileti(bu konudaki ayrıntı İPUÇLARI’nda) bulduk.Yaklaşık 100 dolar da ekstralar için ayırmıştık. Gezi boyunca yapmayı isteyip de yapamadığımız çok önemli bir şey olmadı hatta umduğumuzdan fazlası oldu. Belkide bunu trenler ve yemek konusundaki akılcı çözümlere borçluyuz. Anlayacağınız harcama konusu tamamen sizin elinizde.

Yola çıkarken para konusu,yetip yetmeyeceği kafamızı kurcalıyordu. Ama merak etmeyin birkaç gün içinde harcamalar şekilleniyor ve kendinizi buna göre ayarlıyorsunuz. Kimi günler belirlediğiniz limitten daha az veya daha fazla harcama yapacaksınız, bu durumda sonraki birkaç günü ona göre şekillendirebilirsiniz.

Sonuç olarak bu konuyu çok kafanıza takmayın. Göreceksiniz ki gezerken bir çok şey düşündüğünüzden daha kolay hallolacak. 

Siz gezinin keyfini çıkarmaya bakın!   

 

  interrail nedir?     trenler     ipuçları     vize     maliyet     gitmeden önce     ve bizim interrailimiz     ana sayfa

Mesajlarınız için e-mail formumuzu doldurabilirsiniz
E-mail Formu